sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Leipäsipsit leivänpaloista



Olin luvannut tehdä kummipojan valmistujaisiin pari isoa kinkkuvoileipäkakkua ja nyt oli sitten aika kokeilla, miten se onnistuu. Kerran tai pari kertaa vuodessa tulee näitä kakkuja tehtyä, ja nekin yleensä jollekkin toiselle tilaustyönä. Käytän nykyään Hellapoliisin kinkkuvoileipäkakkuohjetta, jonka joskus netistä löysin. On yksinkertainen ja helppo ohje, jolla tulee kakku joka kelpaa juhlissä kaikille. Moni sellainenkin, joka sanoo ettei oikeastaan pidä voileipäkakuista, ottaa tätä kakkua ensimmäisen pikkupalan jälkeen vähän lisää... Oma mieheni on esimerkki tälläisistä henkilöistä. Ja tytölle varsinkin kelpaa, vaikka monesti lapset eivät välitä voileipäkakusta.




Käytin kakkujen tekoon neljä paahtoleipää, joista leikkasin reunukset pois. Reunapaloja kertyikin aikamoinen määrä ja mietin, mitä niistä voisi tehdä. Tein niistä sitten leipäsipsejä. Oliiviöljyyn sekoitin grillimaustetta sekä paprikajauhetta. Tätä öljyseosta sivelin leivänpaloille, jotka sitten laitoin uuniin 200 asteeseen muutamaksi minuutiksi kuivumaan. Tuli rapeita ja hyvänmakuisia naposteltavia. Tyttö näytti käyvän vähän väliä nappaamassa muutaman leipäsipsin mukaansa, niinpä kippo oli illalla sitten tyhjä. Mutta hyvä kun maistui.

Kauppojen valikoimaankin on viime vuosina tulleet erilaiset leipäsipsit. Ihan hyvä vaihtoehto perunalastujen tilalle. Ainakin tuntuvat terveellisemmältä vaihtoehdolta, miten lie oikeastaan.




Kevät tai kesä on ainakin täällä meilläpäin vähän myöhässä. Valmistujaisjuhliin matkalla ollessamme muistelin sitä, miten tuomen kukinta on monesti koulujen loppumisen aikaan mennyt jo ohitse. Ja nyt en ollut missään edes nähnyt tuomen kukkivan, saatikka omenapuun kukkia. No kotimatkalla sitten niitä valkoisia tuomia näkyi vähän joka puolella. Tuskin ne muutaman tunnin aikana puhkesivat kukkaan, eli en vain ollut aikaisemmin tarpeeksi katsellut ympärilleni.